Αγροτική Ιστορία της Κω

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΗΓΑΓΕ Η ΚΩΣ (σύμφωνα με πηγές)

3000 π.Χ.: Σιτηρά, σταφύλια, γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, κρασί

4ος αιώνας π.Χ.: Μετάξι, κρασί, μύρα και αλοιφές, μάρμαρα και ψάρια

1523 έως 19ος αιώνας (Οθωμανική Κατοχή): φρουτα (σταφύλια, καρπούζια, πεπόνια) και σταφίδα, σιτηρά(σιτάρι, κριθάρι, σουσάμι και κεχρί).4 ελαιοτριβεία, 3 βυρσοδεψία, 14 κρασοπωλεία, 15 κλίβανοι, 75 μύλοι και 229 εργαστήρια αποδεικνύουν την γεωργική αλλά και εμπορική-εξαγωγική δραστηριότητα του νησιού.

1803: Ο Beaufort αναφέρει πως οι καρποί αυτού του γόνιμου νησιού, ιδιαίτερα τα σταφύλια και τα πεπόνια, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι για το εμπόριο με την Αίγυπτο, τα κρασιά του είναι εξαιρετικά επίσης.

17ος-18ος αιώνας μ.Χ.: Ο Άγγλος υδρογράφος John Poudry [1773-1843] παρατηρεί πως τα εδάφη γύρω από τα χωριά παράγουν καλαμπόκι, αρκετό από το οποίο εξάγεται. Το λευκό ξηρό κρασί είναι πολύ καλό,ενώ άλλα παραγόμενα προϊόντα είναι σύκα, λεμόνια και πορτοκάλια, τα τελευταία εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες.

20ος αιώνας έως σήμερα: τοματοπαραγωγή, αγελαδοτροφία. Το 1954 ιδρύεται το πρώτο εργοστάσιο τομάτας-ΑΒΙΚΩ-, και το συνεταιριστικό οινοποιείο- ΒΙΝΚΩ.

Σήμερα: Η πρωτογενής παραγωγή της Κω κατατάσσεται σε :

Τυποποιημένα/Συσκευασμένα προϊόντα Λάδι (2 ελαιοτριβεία), κρασί (10 οινοποιεία), μέλι, ελιές, τυρί, καλλυντικά, γλυκά κουταλιού.

Φρούτα: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, σύκα, αχλάδια, πεπόνια, καρπούζια, φράουλες.

Λαχανικά: πατάτες, κρεμμύδια, ντομάτες, αγγούρια, μπρόκολα, μαρούλια, μελιτζάνες, καρότα, γλυκοπατάτες, ντομάτες

Σιτηρά