Σχετικά

Η Ιστορία

Σχετικά με εμάς

Μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Το Kos Locally Grown είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που αποτελείται από 27 μέλη μέχρι σήμερα, αφιερωμένη στην προώθηση και υποστήριξη των τοπικών προϊόντων στο νησί της Κω. Στα μέλη μας περιλαμβάνονται ντόπιοι αγρότες, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου και πιστοποιημένοι παραγωγοί τυποποιημένων τοπικών προϊόντων, όπως κρασί, λάδι, μέλι, τυρί και άλλα.

Έχουμε ενωθεί για να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις μεγάλες φάρμες, το κρίσιμο ζήτημα της λειψυδρίας λόγω της υπερεκμετάλλευσης και το δυσοίωνο περιβαλλοντικό μέλλον του νησιού. Η δημιουργία, η ανάπτυξη και η ανάπτυξη του Kos Locally Grown διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση του γεωργικού τοπίου και στη διατήρηση των μέσων διαβίωσης των τοπικών αγροτών.

Η εστίασή μας στο Kos Locally Grown είναι να υποστηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα και να βοηθήσουμε τους αγρότες και τους παραγωγούς να μεταβούν σε πιο βιώσιμες και οικολογικές πρακτικές χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες παρέχοντας τους την κατάλληλη κατάρτιση. Μέσω των προσπαθειών μας, στοχεύουμε στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και στη διατήρηση της μοναδικής γεωργικής κληρονομιάς του αγαπημένου μας νησιού.

Πως ξεκίνησαν όλα...

Πίσω στο 2021, όταν μια ομάδα μαθητών και καθηγητών από το 2ο Λύκειο Κω ξεκίνησε μια έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, European Students for Sustainability. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο της υποστήριξης των τοπικών προϊόντων στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτή η συνειδητοποίηση οδήγησε στη δημιουργία του Kos Locally Grown τον Νοέμβριο του 2021 ενώ παρουσιάστηκε επίσημα τον Απρίλιο του 2022. Σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο της Κω, ο οποίος εκπροσωπεί τις μικρές τοπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σχεδίασαν το λογότυπο Kos Locally Grown για να συμβολίσει και να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα της Κω.

Με περιορισμένα κονδύλια και εκτεταμένη εθελοντική εργασία, το Kos Locally Grown λειτούργησε πιλοτικά για περισσότερο από ένα χρόνο και πέτυχε αρκετούς από τους βασικούς στόχους που τέθηκαν. Αυτοί περιλάμβαναν την ανάπτυξη ενός πλήρως λειτουργικού ιστότοπου, την καθιέρωση μιας ισχυρής παρουσίας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και στη Google και την εκτύπωση του λογότυπου με τον κωδικό QR σε πάνω από 50.000 αντικείμενα, από αυτοκόλλητα προϊόντων και ετικέτες τιμών μέχρι μενού εστιατορίων και t-shirts. Επιπλέον, επεκτάθηκε με επιτυχία την παρουσία του εμπορικού σήματος τόσο σε μικρές τοπικές αγορές όσο και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, καθώς και σε περίπτερα παραγωγών, σημεία πώλησης τοπικών επιχειρήσεων και στη δημοτική αγορά.

Πως Λειτουργεί...

Το Kos Locally Grown είναι ένα εμπορικό σήμα που σηματοδοτεί και προωθεί τα τοπικά προϊόντα που υποστηρίζουν την τοπική οικονομία και κοινότητα, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κω.

Το λογότυπο του Kos Locally Grown συνοδεύεται από έναν κωδικό QR που ανακατευθύνει τον χρήστη στην ιστοσελίδα koslocallygrown.gr. Στην ιστοσελίδα μας, εκτός από πληροφορίες για τα τοπικά προϊόντα και τα οφέλη της προτίμησής τους, ο χρήστης μπορεί να βρει τοπικές επιχειρήσεις που παράγουν, πωλούν και τρόπους επικοινωνίας και επίσκεψης σε αυτές. Έτσι, δημιουργείται ένα δίκτυο μεταξύ των επιχειρήσεων που παράγουν, πωλούν ή χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες τοπικά προϊόντα. Αυτό καθιστά τα τοπικά προϊόντα πιο εύκολα προσβάσιμα σε όποιον θέλει να τα βρει, να τα δοκιμάσει και να τα αγοράσει.

Εκτός από την ανάπτυξη που θέλουμε να πετύχουμε στην προώθηση και διανομή των τοπικών προϊόντων προς την κατανάλωση, έχουμε και κάποιους άλλους μεγάλους και σημαντικούς στόχους που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Οι Στόχοι μας

Στην Kos Locally Grown, έχουμε ένα σαφές όραμα για το μέλλον και μια σειρά από στόχους που προσπαθούμε να επιτύχουμε:

  • μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης και κατάρτισης να ενθαρρύνουμε τους τοπικούς παραγωγούς να χρησιμοποιούν βιώσιμες πρακτικές στις καλλιέργειές τους για να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους, να αυξήσουν την παραγωγή, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να εξοικονομήσουν νερό, να χρησιμοποιήσουν ΑΕΠ και να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων
  • να δημιουργήσουμε δίκτυα λιανικής πώλησης τοπικών προϊόντων σε τοπικές επιχειρήσεις και να τα συνδέσουμε με ξενοδοχεία και εστιατόρια, ώστε να μπορούν να προωθήσουν τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους στην τοπική τουριστική βιομηχανία
  • εκπόνηση μελετών σχετικά με την κατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού και την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της λειψυδρίας.
  • δημιουργία προγραμμάτων που προσφέρουν ξεναγήσεις/εκδρομές ή αγροτουρισμό σε περιόδους παραγωγικών διαδικασιών, όπως η συγκομιδή της ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου, ο τρύγος και η διαδικασία οινοποίησης, ο τρύγος του μελιού κ.λπ.
  • να ενημερώνουμε τα σχολεία και την τοπική κοινότητα για θέματα σχετικά με τα τοπικά προϊόντα, τη βιωσιμότητα, τη σπατάλη τροφίμων και τη λειψυδρία
  • να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να προωθηθούν βιώσιμα υγιή προϊόντα μέσω της αειφόρου γεωργίας
  • προώθηση της χρήσης συσκευασιών φιλικών προς το περιβάλλον για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων